Smarta livsstilar, människans dumheter och ludd i torktumlaren...

Välkommen att ta del av alla öppna och kostnadsfria arrangemang inom Vetenskapsyran 2010! Folkuniversitetet i Helsingborg arrangerar i vår för första gången Vetenskapsyran, ett populär-vetenskapligt evenemang för forskningskommu-nikation, med det övergripande temat hållbar utveckling. Evenemanget är öppet för alla och innehåller spännande och varierade arrangemang för förmedling av forskning och vetenskap i både nya som traditionella format.Program för Vetenskapsyran 2010


Måndag 3 maj Hållbar utveckling av vad och för vem?
Vetenskap i caféform med Eric Brandstedt, doktorand i praktisk filosofi vid Lunds universitet, som ger en filosofisk analys av begreppet hållbar utveckling. Helsingborgs Stad blev 2009 utsedd till främsta miljökommun och Miljöförvaltningen berättar varför. Träffa sakkunniga och intresserade under trevliga former och diskutera hållbar utveckling i Stadsbibliotekets café kl. 18.30. Vi bjuder på gratis, rättvisemärkt fika.

Tisdag 4 maj Varför gör vi så mycket dumt? Biologiska begränsningar för människans beteende.
Sverre Sjölander, professor i biologi/zoologi vid Linköpings universitet, ger en underhållande och belysande föreläsning i Stadsbibliotekets hörsal kl 18.30. Svenska FN-förbundet inleder kvällen med en kort presentation av FNs internationella år för biologisk mångfald.

Onsdag 5 maj Klimatförändringar, skattesmitning och ludd i torktumlaren: Om betydelsen av samarbetsvilliga medborgare.
Med Sverker C. Jagers, docent i statsvetenskap, Göteborgs universitet. I kvällens föreläsning diskuteras varför miljöproblem uppkommer och vilka möjligheter som finns att på politisk väg hantera några av de största miljöutmaningar mänskligheten står inför idag. I Stadsbibliotekets café kl. 18.30.

Sverker C. Jagers

Onsdag 5 maj PechaKucha Night!
Pecha Kucha betyder ljudet av konversation på japanska och är ett kul och rappt presentationsevent med rötterna i Tokyo, som gjort succé runt om i världen. Inspiratörer, kreatörer, forskare m.fl  presenterar 20 bilder, som var och en visas i 20 sekunder - ett kittlande kalejdoskop av inspiration, idéer och arbete. Varmt välkommen att titta, lyssna, mingla och knyta kontakter över en bit mat och något gott att dricka. För första gången i Helsingborg! På SHIP, Campus Helsingborg, insläpp från 19.00.

Torsdag 6 maj Människans styrning av det lilla och det stora. Ett samtal om allt från genteknik till landskapsvård.
Samtal på aktuellt tema i Dunkers Kulturhus kl.18.30, Teatersalen, med Bengt Olle Bengtsson, professor i genetik vid Lunds universitet, Malin Ideland, fil.dr. i etnologi vid Malmö Högskola och Ebba Lisberg Jensen, fil.dr. i humanekologi vid Malmö Högskola. Publikens aktiva medverkan välkomnas!


Lördag 8 maj Cityspaning Fair Trade
Ett nytt sätt för butiker och konsumenter att träffas med fokus på miljö och rättvis handel.  Följ med på en rundvandring bland några av Helsingborgs butiker och caféer med ett hållbart koncept, där du får titta, känna, prova och höra kortföreläsningar som anknyter till hållbar utveckling. Varje butik/café får möjlighet att berätta om sitt koncept och utbud, på ett lite mer ingående och nära sätt. Vi samlas utanför Stadsbiblioteket kl. 11.00. Cityspaningen är ett samarrangemang med Miljöbiblioteket och CityPolarna.

Lördag 8 maj Om morgondagens smarta, hållbara livsstilar - möjligheter och svårigheter
Spännande samtal i Dunkers Kulturhus kl 14. 00, Konsertsalen, med Karin Bradley, forskare på KTH, Cecilia Fredriksson, docent i etnologi vid Campus Helsingborg och Magnus Johansson, fil. dr i pedagogik vid Malmö Högskola. Mia-Marie Hammarlin leder samtalet, där publikens frågor och aktiva medverkan välkomnas!

Hela veckan 3-8 maj Science quiz
Nationalencyklopedin har utformat ett roligt quiz med vetenskapliga förtecken, som finns utlagt på Stadsbiblioteket i Helsingborg. Där kan du också hitta svaren på frågorna hos Nationalencyklopedins hemsida. Var med och tävla om att vinna ett fint uppslagsverk.Folkuniversitetet
Trädgårdsgatan 25, Box 7124
250 07 Helsingborg
Tel: 042-38 56 00

E-mail: info.sydvast@folkuniversitetet.se
Hemsida: www.folkuniversitetet.se/helsingborg